Semn că românii încă au bani: n-am ajuns la fundul sacului, stăm bine financiar

de: Mădălina Bahrim
04 02. 2023

Când vine vorba despre a analiza situația economiei românești din perspectiva banilor populației și firmelor, părerile sunt împărțite.

Avem, pe de-o parte, acele persoane ce afirmă cu tărie că lucrurile sunt dezastruoase, că suntem în criza economică și că șansele de reabilitate pe termen scurt sunt infime. Pe de alta, există opinii contrare, ce ne spun că situația nu e scăpată de sub control, deși condițiile economice internaționale, dar și naționale, e drept că nu sunt dintre cele mai oportune și favorabile, dar ne descurcăm.

Ei bine, nu suntem noi în măsură să stabilim adevărul, dar tocmai am intrat în posesia unei analize interesante, ale cărei rezultate au capacitatea de a ne insufla o doză puternică de optimist și de a ne face să credem că, totuși, nu ne poziționăm într-o situație atât de critică așa cum este evocat în prima variantă de mai sus.

Este vorba, concret, despre analiza realizată de curând de experții de la Colliers, cu privire la piața de investiții din România. Oricât de incredibil ți s-ar putea părea, aceasta merge brici.

Situația banilor nu e chiar atât de critică, criza pare departe de România noastră

Piață românească de investiții a înregistrat anul trecut tranzacții de peste 1,25 miliarde de euro, cu mult peste rezultatul de 890 de milioane de euro din 2021, bifând cea mai mare valoare din 2007 încoace, arată raportul anual publicat de Colliers.

Volumul pieței a fost puternic accelerat de vânzarea portofoliului de birouri din România al CA Immo, o tranzacție de 377 de milioane de euro, care a stabilit un nou record pentru cea mai mare tranzacție încheiată pe piață locală.

Capitalul românesc a reprezentat aproximativ jumătate din volumul total, nivel record pentru piață locală, urmat la mare distanță de capitalul sud-african și austriac, cu circa 20%, respectiv 10%. În plus, volumul de tranzacții generat anul trecut de capitalul românesc a fost de peste 4 ori mai mare decât media anuală din 2015 până în 2021.

„O particularitate a anului, care credem că se va resimiți pe termen lung, este reprezentată de consolidarea unei cereri ridicate din partea investitorilor locali.

Acest lucru demonstrează că economia românească este solidă în general, iar capitalul se acumulează progresiv, pe măsură ce economia se maturizează. Nu este surprinzător, așadar, faptul că aportul capitalului local este, de asemenea, la cele mai înalte niveluri din ultimii ani.

Pe de altă parte, s-ar putea crede că acest lucru va duce la o lichiditate mai scăzută pe termen lung, deoarece capitalul local tinde să se concentreze pe investițiile pe termen lung. Într-o notă de încredere față de piața locală, cea mai mare parte a tranzacțiilor, de peste 900 de milioane de euro, a avut loc în a doua jumătate a anului, chiar mai aproape de sfârșitul lui 2022, când era clar că ratele dobânzilor la creditele acordate de statele membre se stabiliseră la niveluri mult mai ridicate decât în trecutul recent”, spune Anca Merdescu, director pentru servicii de investiții la Colliers.